Perbezaan Islam dengan Kristian Bahagian Akhir

h. Hukum-hakam Islam lengkap sebagai satu perundangan dalam seluruh aspek kehidupan manusia. Perundangan dalam agama Kristian tidak menyeluruh menyebabkan mereka terpaksa mencipta pelbagai hukum-hakam untuk melengkapkan kehidupan mereka. Contohnya undang-undang perceraian, tidak ada dalam agama Kristian. Mereka terpaksa mencipta atau mencedok dari mana-mana untuk mendapatkan undang-undang tentangnya.

i. Oleh kerana tidak mampu menjelaskan banyak perkara, agama Kristian hari ini terdorong untuk menjadikan para penganutnya beriman secara buta. Banyak perkara perlu diterima tanpa perlu dipersoalkan. Cukup dengan kita menyayangi Jesus dan Jesus menyayangi kita. Hari ini manusia semakin berpelajaran tinggi. Mereka tidak boleh menerima sesuatu tanpa ada alasan yang kukuh. Mereka tidak mahu memperjudikan agama mereka dengan sekadar mengikut-ikut tetapi mesti dengan kajian. Dalam hal ini, agama Islam jelas dan mudah. Manusia bebas mengkaji dan mendapat keputusan, bukan sekadar ‘mesti ikut dan mesti percaya’ sahaja.
"Kasihilah Tuhan kamu... DENGAN SELURUH AKAL"
(Bible Markus 12:30)
"Allah adalah Allah yang suka akan ketertiban, bukan kekeliruan".
(Bible Korintus 1 14:33)

j. Konsep keTuhanan dalam agama Kristian tidak selaras dengan konsep Tuhan yang sebenar. Dengan memeluk Islam, konsep keTuhanan kita begitu jelas dan mudah. Sembah Bapa sahaja sebagai Tuhan, selain Bapa semuanya makhluk.
“Inilah kehidupan yang kekal, iaitu supaya mereka mengenal Engkau Tuhan Yang Esa (Satu), dan Jesus Kristus yang telah Engkau suruhkan itu.” (Yohanes 17:3)
“Dan janganlah kamu menyebut sesiapapun Bapa di bumi ini, kerana ada satu sahaja Bapamu, iaitu Dia yang di syurga.” (Matius 23:9)
"Kita juga tahu bahawa ALLAH HANYA SATU IAITU BAPA tidak ada yang lain. Sekali pun banyak yang disebut dewa dan tuhan, baik di syurga mahu pun yang di bumi, tetapi bagi kita Allah hanya satu. Dia Bapa yang menciptakan segala sesuatu, dan untuk Dialah kita hidup.” (Korintus 1 8:5-6)
Ini semua ayat-ayat dari Bible sendiri.

PENUTUP
Setakat itu sajalah penjelasan yang mampu saya berikan buat masa ini. Semoga penerangan ringkas ini dapat memberikan sedikit kepuasan kepada anda. Sekiranya anda masih mahukan penjelasan dan tukar-tukar fikiran lebih lanjut, jangan segan-segan untuk mengajukannya, saya bersedia membantu. : )
Akhirnya, sebagai memenuhi permintaan para rasul dan nabi terdahulu yang menyuruh manusia mengikut rasul-rasul dan nabi-nabi terkemudian, dan para rasul dan nabi terkemudian termasuklah Jesus yang menyuruh manusia supaya mengikut Nabi Muhammad, dan seterusnya mengikut Nabi Muhammad yang menyuruh agar Islam disampaikan kepada seluruh umat manusia…… saya menawarkan kepada anda agama Islam untuk dijadikan sebagai pegangan hidup dan mati. Yang dengannya kita akan mendapat kejayaan dan keselamatan dalam hidup sesingkat 70-80 tahun di dunia ini, dan dengannya jugalah kita akan mendapat kejayaan dan keselamatan dalam hidup bertrillion tahun (selamanya) di akhirat nanti. Dengan memilh Islam, bermaksud kita mendapat Muhammad dan masih mendapat semua para rasul termasuklah Musa dan Jesus, keraan mereka semua adalah para utusan Tuhan yang mesti diimani oleh seseorang yang beragama Islam.

Semoga tidak menjadi salah faham, kata-kata saya di atas adalah berupa satu tawaran ataupun saranan, bukannya gesaan dan jauh sekali paksaan. Tidak ada paksaan dalam beragama. Anda bebas mengkaji dan memilih. Membuat pilihan atas kajian adalah lebih berkualiti dariapda membuat pilihan atas dasar ikut-ikutan. Dalam beragama kita mesti hendakkan kepuasan dan kejelasan.

Salam hormat dari saya.
'BerTuhankan Allah, Bersyariatkan Syariat Muhammad saw'
Abu Zulfiqar 'Alexanderwathern'
24 SEPTEMBER 2007
http://myalexanderwathern.blogspot.com

Hanya Satu

Demi Masa

Kata Hikmah Minggu Ini

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
dalam diri aku ada seketul hati yang padanya aku sedang berusaha untuk membersihkannya. Mohon kekuatan dan keikhlasan kepada tuhan untuk aku terus berada di atas landasan yang haq dan mati dalam agama islam dan berada dalam rahmat dan perlindungannya..AMIN